pas for all

Sunday, 20 December 2015

4-E yang perlu dibuang

Assalamualaikum wbt

4-E yang perlu dibuang adalah
E-go
E-nteng
E-nak
E-mosi

Untuk menjadi seorang yang berjaya dunia dan akhirat 4-E ini wajar dibuang atau dikawal sebaiknya.


Friday, 23 October 2015

Tadika ABS Lembah Keramat

Assalamualaikum pembaca yang dikasihi Allah semua.

Bagi ibubapa yang mencari prasekolah bagi anak-anak berumur 4,5&6 tahun boleh mendaftar di Tadika ABS Lembah Keramat.

Tadika ini beroperasi 2016, insyaAllah segala kemudahan yang disediakan amatlah selesa dan keselamatan premis terjamin insyaAllah.

Tadika ABS ini menggunakan teknik nabi bagi mendidik anak-anak. Alhamdulillah.
InsyaAllah akan melahirkan anak-anak yang Aktif . Bijak . Santun

Jemput like page www.facebook.com/tadikaabslembahkeramat
www.tadikaabslembahkeramat.blogspot.my


Wednesday, 12 August 2015

Syukur

Diri ini selalu lupa untuk bersyukur atas segala nikmat yang Allah bagi. Sekecik-kecik perkara kita selalu tak sedar bahawa ia merupakan nikmat yang Allah bagi. Walhal nikmat menaip ini juga Allah yang bagi. 

Duduk di wakaf tepi jalan sepanjang kawasan industri keramat ni pun dah ada pelbagai nikmat yang wajib kita syukuri. 

Kita banyak sangat mengeluh, resah dan alasan dalam hidup. Itu yang membuat hidup kita tidak tenang dan terumbang ambing. 

Ya Allah, Kau tetapkanlah hatiku dengan perintahMu. Kau kurniakanlah aku nikmat ketenangan dalam jiwa ini. Lapangkanlah mindaku. Sentiasalah tunjukkan aku jalan yang lurus iaitu jalan yang kau redhai.

Baca buku

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillahirabbila'lamin segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Selawat dan Salam ke atas junjungan besar baginda Nabi Muhammad Sallallahua'laihiwasallam.

Sekarang Syahidah tengah baca buku Saiful Nang, Kisah Orang Menang. Tengah baca, belum habis baca lagi. 
Buku ni bagi Syahidah adalah buku yang tak rugi untuk dibaca. Sebenarnya buku apa pun tak rugi untuk dibaca. Tapi buku ni seronok untuk dibaca.
Syahidah jenis x leh lama dengan buku yang kurang seronok. Adohai susah betul. Hihi 
Saranannya bacalah buku ni walaupun diri sendiri belum habis baca haha.

p/s: Dont think about what others talk bad about you. Just do whatever you want to do after you pray to Allah. 

Wednesday, 18 March 2015

KARIER

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ALHAMDULILLAH SEGALA PUJI BAGI ALLAH YANG TELAH MENCIPTAKAN SELURUH ALAM INI

SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BAGINDA SAW



KARIER SEKARANG

ADMIN DI PASTI MUHAMMAD AL-FATEH KG. BARU KL

https://www.facebook.com/PASTIMuhammadAlfatehKgBaruKL

SETIAUSAHA DI GH MANAGEMENT SOLUTIONS SDN BHD

BEKERJA DENGAN JEMAAH PARTI ISLAM SE-MALAYSIA (PAS)

BISNES ONLINE - MANAGER AT JEANS BUDDIEZ
JUAL DENIM SKIRT

https://www.facebook.com/jeansbuddiez.denimskirt

IG SHOP : @JEANSBUDDIEZ_DENIMSKIRT

http://jeansbuddiez.blogspot.com/


Mengenai kerjaya ni, ramai yang cari kerja untuk cari duit semata.

Kumpul duit banyak-banyak lepas tu enjoy.

Tapi bukan semua orang macam tu. 

Kita kena ingat mengingati sesama kita agar setiap apa yang kita lakukan hendaklah balik kepada Sang Pencipta iaitu ALLAH

Sekian, Terima Kasih

Monday, 26 January 2015

Selawat





Selawat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad SAW

Diri kita sering terlupa untuk berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW

Ia kerana kita tidak menjadikannya rutin harian untuk berselawat

Sekiranya kita tahu kelebihan berselawat ke atas junjungan kita pasti kita akan sentiasa berselawat

Yeke?? Kadang-kadang kita dah tahu kelebihan sesuatu amal pun masih susah untuk dilaksanakan

Kenapa ye??

Kerana kita masih tidak meletakkan Allah dan Rasul sebagai yang utama

Allahumma Solli A'la Sayyidina Muhammad

Astaghfirullahala'zim

Apabila kita SEKALI berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW, SEPULUH kali Allah berselawat kepada kita

Hadith Sahih:
Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda : "sesiapa berselawat kepadaku sekali selawat, maka Allah akan berselawat ke atasnya sepuluh kali." [Sahih Muslim-0408]

Mari sama-sama kita berusaha selawat sebanyak mungkin kepada Nabi Muhammad SAW

Kelebihan berselawat:

https://albakriah.wordpress.com/2014/01/12/hadis-sohih-kelebihan-selawat-ke-atas-nabi-muhammad-s-a-w/







Friday, 26 December 2014

Click LIKE dan SHARE di Facebook



Tujuan LIKE & SHARE di mana-mana laman sosial khususnya facebook adalah untuk menaikkan 'post' atau 'status' seseorang itu.

Apabila kita click 'like'  post tersebut akan naik pada semula dan lebih ramai yang boleh melihat atau membaca status tersebut. 

Sebab itu, lebih baik kita click pada 'post' yang bermanfaat untuk diri kita dan orang lain.

Elakkan diri kita click 'like' or 'share' pada post yang membawa kepada perkara yang tidak baik. Contohnya: gambar yang tidak menutup aurat, video yang mengaibkan, perkara yang lagha, status yang berkenaan yang Allah larang kita hindarkan.

'Like' & 'Share' la post yang dapat memberi manfaat kepada kita dan orang lain. Dan tiada salah dan susahnya click 'like' dan 'share' pada status orang lain yang baik. 

Ringankan tangan click 'like' & 'share' pada post yang baik ye.

Ayat tunggang terbalik. Maaf ye,

Wednesday, 24 December 2014

Hadis yang mudah untuk dihafal - Solat Tiang Agama



HADIS 1 - SOLAT TIANG AGAMA

رَءْسُ الْاَمْرِ الْاِسْلَامُ، وَعَمُوْدُهُ الصَّلَاةُ


Maknanya : Puncak urusan adalah islam, dan tiang-tiangnya adalah solat (Riwayat At-Tirmizi)


Betapa pentingnya solat dalam kehidupan kita sebagai seorang hamba Allah yang lemah. Solat adalah amalan yang akan ditimbang terlebih dahulu ketika Yaumul Mizan iaitu hari pertimbangan.

Sama-samalah kita mempelajari cara solat yang sempurna bagi membolehkan solat kita mencegah diri kita daripada melakukan perkara yang keji dan munkar.

Selain itu, dalam keadaan saudara-saudara kita di Pantai Timur Malaysia yang mengalami bencana banjir yang luar biasa. Marilah kita sama-sama berdoa dan melaksanakan solat hajat serta memberi bantuan kepada mereka dalam apa jua bentuk sumbangan yang termampu kita berikan.

Rebutlah peluang dalam melaksanakan pelaburan yang tiada kerugian padanya. Yakinlah rezeki kita semua telah ditetapkan oleh Allah, dan Allah akan melipat kali gandakan rezeki kita sekiranya kita menyumbang ke jalan yang diredhaiNYA.

Untuk memberi sumbangan boleh tengok post sebelum ini.

http://syahidahzulkifli.blogspot.com/2014/12/big-flood-tide-at-east-coast.html

Wallahua'lam.


Tuesday, 23 December 2014

BIG FLOOD TIDE AT EAST COAST

Bismillahirrahmanirrahim

To all people out there let help them at the east coast that become victims of flood.
Everybody can donate your money or other things that can give good to the victims.

We as Malaysian must alert about what has happened in Malaysia.

Other than, we must pray to Allah to help our brothers and sistes there.

For more details, you can find them at many sources BUT make sure its true before you spread it.

https://www.facebook.com/muslimcaremalaysia/posts/758853654201543:0

update blog after a long time leave it

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum semua. Dah lama betul tak update blog ni. Langsung tak jengah blog ni... 
Ceh,,,, macam la selama ni selalu update blog (perasan je lebih)..
Setiap hari just buang masa dengan membca cerpen or baca e-novel dari blog-blog lain..

Antara blog-blog yang selalu jengah :-

1. arshanew.blogspot.com/
2. isterikuicequeen.blogspot.com/
3. wrehan.blogspot.com
4. hasilpenulisanku.blogspot.com/
5. ffilaanaher.blogspot.com/
6. enovel-link.blogspot.com/
7. secebisceritera.blogspot.com/
8. ashas-handwriting.blogspot.com/
9. nexx-novel.blogspot.com/
10. rosabiancamawarputih.blogspot.com/
11. shiroesherry.blogspot.com/
12. watashinosara.blogspot.com/
13. ian90asynata.blogspot.com/
14. www.penulisan2u.my/

Boleh kata hari-hari jengah blog ni... if ada update kita akan baca, if tak just leave it.. hihi
Selain tu, update pasal perniagaan denim skirt yang berkongsi dengan sahabatku di kampus...

Rajin-rajin jengah la page Fb ku hihihihi...

https://www.facebook.com/jeansbuddiez.denimskirt

Jual denim skirt sikit-sikit.... harga berpatutan and selesa (sempat promote hihihi)
Kasi gambar sikit hihiih.....






Sebenarnya... inilah kali pertama saya tulis perkara yang macam tak perlu diupdate pon...
Macam tak ada manfaat, tapi entah la... sebab rasa nak menulis pulak,,,

SELAIN TU, APA YANG DAPAT KITA LIHAT SENDIRI DARI HASIL PENULISAN NI ADALAH....

HIDUP KITA BANYAK DIHABISKAN DENGAN PERKARA YANG MACAM SIA-SIA  (TAPI TAK BOLEH 
JUGAK CAKAP SIA-SIA SEBAB ADA MANFAATNYA JUGAK DARIPADA PENULIS) KITA KENA PANDAI 
AMIK APA YANG DAPAT BERI MANFAAT PADA DIRI SENDIRI....

SEBAB HOBI NI TAK SALAH!!!! YANG SALAH ADALAH MACAM MANE KITA URUSKAN HOBI TU......
ADAKAH KITA LAYAN HOBI KITA SAMPAI LALAI DARIPADA BERIBADAH KEPADA
SANG PENCIPTA KITA?????
RENUNG-RENUNGKAN......

InsyaAllah adalah manfaatnya daripada blog ni.....

Saya memerlukan nasihat daripada sesiapa yang baca blog ini.... Apa-apa nasihat yang dapat menaikkan semangat diri atau apa-apa sahaja untuk kebaikkan....

:)

Wednesday, 9 July 2014

Pray 4 Gaza

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum W.B.T





Kita yang tiada di tempat mereka hanya dapat menyampaikan doa kepada saudara se-Islam kita di sana.
Dalam bulan ramadhan yang mulia ini, kita sentiasa berdoa kepada Allah agar memberi bantuan serta kemenangan kepada seluruh umat Islam khususnya di Gaza, Syria, Mesir, dan negara Islam yang lain termasuk juga Malaysia insyaAllah. 

Wallahua'lam

Thursday, 26 June 2014

Persediaan

Ramadhan bakal tiba,
Tapi bagaimana persediaan kita?,
Adakah sudah cukup semuanya?,
Dari awak hingga akhirnya.

#Pray4Ummah

Friday, 13 June 2014

iVoS

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum WBT

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi atas nikmat iman dan islam

Diri ini merasakan amat gembira kerana dapat mewujudkan group whatsapp yang disertai oleh rakan-rakan muslimat di Sam Hulu Langat batch 04/08.

Masing-masing boleh dikatakan sangat teruja dan gembira kerana sudah lama tidak bersua muka.

Semua mempunyai cerita-cerita yang menarik di pelbagai negara, alhamdulillah.

Semoga group tersebut dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim dan menjadi medan perkongsian ilmu insyaAllah. 

iVoS???
(Rahsia batch kami hihi)

Wallahua'lam.

Friday, 6 June 2014

How to do the 'da'wah'

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum WBT

Everybody. How's ur iman? How's ur life? 
I'm healthy here, but my iman. Hwaaaa so sad... Hopes Allah give me strength to strengthen my iman. InsyaAllah

Actually, right now I'm watching Tanyalah Ustaz TV9 with the title 'Solat Tahajjud' and with my lovely granny because my other family go to tasik keramat... JOGGING... So good!!! Hihi

Ok. Just jump to my title

The way TV9 promote their 'Tanyalah Ustaz' in the iklan: Go to people outside there and give them a card with a messsage, then the answer we need them to find out at 'Tanyalah Ustaz'.

I think thats a best way to da'wah  without say a word to the mad'u. 

A card with messages and tag in a website or a link on how them can find the answer. Eg: tag a sentence from Al-Quran and etc. 


Thats it for today. Tanyalah Ustaz at TV9 also finish already. Till we meet again. Please pray for me to istiqamah in this way of da'wah

Wednesday, 19 March 2014

Anak Muda Tolak Konsert Liar

Assalamualaikum W.B.T

Apa khabar pembaca sekalian? (budget ada yang baca jer)

Baru-baru ni negara kita yang tercinta gempar dengan kematian anak muda di konsert tertutup di Bukit Jalil.

Tidak habis pasal MH370, timbul pula mengenai perkara yang dahsyat ni bagi pandangan saya.

Konsert tertutup ni orang biasa-biasa takkan tahu sekiranya dia seorang yang memang terhindar daripada perkara sosial begini.

Kesemua rakan-rakan yang ditanya mengenai konsert ini tidak tahu akan kewujudan konsert ini di Malaysia, hanya tahu setelah Allah nak tunjukkan apa yang berlaku di sebalik kejadian. Allahurabbi, Allah Maha Besar.

Dengan kuasa Allah, konsert yang tertutup terus jadi terbuka.

Anak muda sebeginikah yang kita banggakan. Bukalah mata wahai pemimpinku yang memerintah Malaysia kini. Inikah negara aman yang diwar-warkan.

Kemudian, dikejutkan pula dengan konsert Life In Color Malaysia yang akan diadakan di Sepang.

Alhamdulillah, konsert tersebut dibatalkan...

Anak muda semua, bangkitlah kerana kita yang akan memerintah pada masa akan datang insyaAllah.

Harapnya, fahamlah apa yang hendak disampaikan walaupun rasa macam terabur dan serabut.

Penulisan ini hanya untuk diri sendiri

Wallahua'lam


Wednesday, 12 March 2014

Sesuatu Usaha



Assalalamualaikum W.B.T

Masih lagi ikuti perkembangan mengenai MH370

Pelbagai usaha dijalankan bagi menemui kapal terbang tersebut tetapi ada sesuatu matlamat itu perlulah diusahakan dengan cara yang ALLAH Redha. Bukannya dengan mencari bomoh atau dukun sebagai salah satu usaha, itu semua adalah khurafat dan ALLAH tidak suka akan perbuatan tersebut.
Matlamat tidak menghalalkan cara.
Perkara yang ALLAH benci ini dilakukan secara terbuka dan mempunyai liputan media. Allahurabbi, adakah ini negara ISLAM sebagai agama rasmi?? 
Semoga ALLAH pelihara diri kita daripada terpengaruh kepada perkara-perkara yang dilarang oleh ALLAH.
Sentiasalah kita berfikir, jalan yang kita ambil ini atau sesuatu perkara yang kita lakukan di sukai atau dibenci oleh ALLAH YANG MAHA AGONG.

Wallahua'lam



Monday, 10 March 2014

PRAY4MH370


Assalamualaikum W.B.T 

Today I would like to share to all of you about what to do when we want to know something that we cant reach it immediately.

Actually, I got the information from Ustaz Ahmad Dusuki (https://www.facebook.com/UstazAhmadDusuki?hc_location=timeline). You can like the page then take any info from there.

Ketika saat resah menunggu jawapan, Allah mengajar kita agar selalulah 
1) Memuhasabah diri dan keadaan, kerana mungkin sahaja ada kelemahan dan kesilapan yang pernah dilakukan.
2) Berdoa dan bergantung harap kepadaNya dengan penuh pengharapan kerana dia sahaja yang sebaikNya pemberi keputusan dalam setiap kejadian.
3) Elakkan dari pertengkaran dan permusuhan yang tak berkesudahan, kerana disaat resah dan gelisah ini senang sahaja dirasuki syaitan.
4) Sebutlah kebaikan yang pernah dilakukan dalam munajat kepada Tuhan sekelian alam, kerana mungkin sahaja kebaikan itu mendatangkan belas ehsan Tuhan kepada hambaNya yang ia bersifat penyayang.
4) Hampirkan diri dengan orang yang dikasihiNya, ulama' dan waliNya dibumi yang semakin gersang ini, kerana doa merekalah yang memudahkan urusan.
5) Tinggalkan maksiat yang seringkali dan pernah dilakukan, kerana maksiat itulah penyebab keresahan..
*Dedikasi untuk hamba Allah yang masih keresahan!!! Penerbangan yang masih tiada keputusan!!!

Its hard to translate this sentence from BM to BI. Hehehe..
#Pray 4 MH370

Thank You
Get this picture from Dewan Ulama Pas Pusat Page



Tuesday, 18 February 2014

Feeling Lost



Assalamualaikum w.b.t

Just want to share my feeling during this semester break.

Its started in mid of feb, when I came back home. I did not fill my break with good starter.

Then it continue like that. Actually I already plan my break nicely because I have an assignment to settle and submit first week of new semester.

But, all of it just burn like that.

Oh, ALLAH..

I just follow my nafsu, just read novels, e-novels, short story and so on.

Sometimes I think that I take a wrong way when I choose my way of education.

Just because I follow my family decision, but I think it deeply.

It is not important anymore because now is my last semester to finish my degree study.

Oh ALLAH, I cannot think anymore.

Luckly I have a bestfriend that support me and she told me what to do right now.

ALHAMDULILLAH.

Actually, everything we just have to back to ALLAH THE ALMIGHTY

Thats all..

tergantung sangat sbb tak tau nak luah mcm mane...

Sunday, 9 February 2014

Kembali

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t 

Selawat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad saw

Sepanjang cuti sem kali ini,
Diri ini berasa amat kekurangan dan serba tak kena,
Tidak melakukan rutin yang dilakukan ketika di kolej,
Melakukan perkara-perkara lagha,
Tengok tv, baca novel, youtube dan lain-lain,
Tetapi diri ini masih terus melakukan perkara-perkara tersebut,
kadang-kadang rajin,
kadang-kadang malas,
kadang-kadang serabut,
kucar-kacir semuanya,
Pekakkan telinga mendengar bebelan umi,
Yang sentiasa peringatkan anaknya ke arah kebaikan sebenarnya,
Tetapi,
hati ini seakan kering,
hati ini seakan mati (nauzubillah min zalik)
Masih juga mengikut nafsu diri,
Melakukan perkara-perkara yang sia-sia,
Melakukan dosa-dosa (astaghfirullah)
Terus melakukan,
Sampai satu tahap,
Diri ini sendiri tertanya-tanya,
Apa yang aku lakukan ini,
Apa yang aku dah buat ini,
Teringat ceramah di mana tak ingat,
Apabila kita melakukan maksiat,
Allah tidak akan terima amalan kita selama 40 hari (Allahurabbi),
Betapa teruknya diri ini,
Perasaan takut mula timbul,
Mencari kembali,
Jalan untuk kembali,
Ketika buka Fb tadi ada tengok video yang dikongsi oleh seorang sahabat,
Syair Imam Ahmad Hambal,

Kembali berfikir,
Dan merenung syair tersebut,
Astaghfirullah
Astaghfirullah
Astaghfirullah


Monday, 6 January 2014

Pesanan kakak kepada adik-adik

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركته

Sepanjang hidup di UKM KL, aku tidak terfikir untuk melakukannya dengan alasan tiada siapa yang memberi tunjuk ajar. Hidup hanya mengikut hala tuju gitu-gitu saja. Tak ada pun nak buat perancangan. Sampai dah tahun akhir barulah kesedaran timbul dan hati ini tak nak adik-adik bawah ikut perangai kakak yang tidak semenggah ni. Dari segi pelajaran, kehidupan, kewangan, amal ibadat, gerak kerja dakwah dan lain-lain.

Harap sangat adik-adik dapat buat pengurusan untuk semua yang dilakukan supaya tidak menyesal di kemudian hari. Dan ingat selagi nyawa masih dikandung badan tiada istilah terlambat. Hidup ini bukan untuk disia-siakan tetapi untuk menjadi khalifah dan hamba kepada Allah yang satu.

Pengurusan macam mana yang akak utarakan???
Pembelajaran... Buat jadual belajar, bila ada waktu terluang baca balik nota yang telah belajar. Sebelum tidur baca nota untuk keesokan harinya. Assignment buat diawal waktu sama juga solat diawal waktu yang utama. Bila siap awal hantar awal and maybe boleh dapat feedback daripada pensyarah. Buat study group, bagi akak bila kita belajar ramai-ramai ni dalam 3-5 orang lagi cepat ilmu masuk dan melekat dalam otak. Hadkan masa untuk berFacebook, watching movies, chatting dan lain-lain.

Kewangan... Bagi siapa yang dapat tajaan alhamdulillah.. Bagi siapa yang pinjaman jangan risau, score then boleh tukar kepada tajaan or kurang sikit bayarnya. Aturkan kewangan kita kepada simpanan, yuran, makan minum, infaq, buku-buku dan lain-lain. Supaya apabila dah grad nanti kita ada simpanan dan boleh fikir nak buat apa. Kahwin? Master? Bisnes?

Keluarga... Make sure telefon famili dekat kampung berapa kali seminggu or call umi setiap hari, tanya sihat atau tak, minta doa dan lain-lain. Bukannya telefon bila nak duit saja. Hubungan jaga dengan famili, bila dengan orang luar kita boleh buat baik kenapa dengan famili tak boleh. Fikir-fikirkan????

Amal ibadat... Tahajjud, solat jemaah, solat awal waktu, alquran 1 hari satu helai, solat sunat rawatib, istighfar 100x, selawat, baca almulk sebelum tidur, solat sunat witir, hadir majlis ilmu dan lain-lain.

Gerak kerja dakwah... Sentiasa

Sedikit sebanyak yang terkandung di kepala dan diluahkan. Semoga mendapat manfaat. Letakkanlah priority kepada semua perkara yang kita lakukan untuk mendapatkan redha Ilahi. Apa yang kita lakukan semua Lillahitaala.

DOA ITU PENTING.. Nak dapatkan semua perkara dengan memohon dengan Yang Maha Kuasa kerana hanya Allah yang mampu menunaikan segalanya walhal hanya menggerakkan jari, semua datang dari Allah.

Wednesday, 20 November 2013

Muhasabah

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah
Bersyukur atas nikmat yang Allah kurniakan kepada kita iaitu nikmat kesihatan dan nikmat masa lapang. 2 nikmat ini sering kali dilupai oleh manusia, nikmat yang sangat besar Allah beri kepada kita untuk beribadah kepadaNya dengan penuh senang hati. Kita sering kali lalai untuk mengisi dua nikmat ini dengan perkara yang berfaedah. Kita penuhi nikmat ini dengan perkara yang tidak berfaedah seperti melayari laman sosial, bersembang, menonton televisyen dan lain-lain. 
Apabila Allah tarik balik salah satu nikmat ini atau kedua-duanya sekali, kita akan merungut dan menyalahkan orang lain atas kesusahan yang menimpa. Kita akan mencipta pelbagai alasan untuk melakukan ibadah kepada Allah. Betapa tidak bersyukurnya kita terhadap apa yang Allah telah kurniakan. Allah ingin menghapuskan dosa kita atas kesakitan yang diberi. Dosa yang kita lakukan ketika 2 nikmat ini dikurniakan kepada kita. Kita perlu bersabar di atas kesakitan yang Allah timpakan ke atas diri kita. 
Kita perlu sentiasa muhasabah apa yang telah kita lakukan sepanjang hari, sepanjang minggu, sepanjang bulan atau berapa lama kita telah hidup. Apa yang telah kita lakukan, adakah segala perbuatan kita mendapat keredhaan daripadaNya.
Allahurabbi. Ampunkan segala dosa yang telah diri ini lakukan. Diri ini serba kekurangan, lemah lagi hina ya Allah. Ampunkanlah ya Allah.
Allahuakbar. Allahuakbar. Allahuakbar.

ولاحول ولا قوة الا بالله العلي العظيم

Saturday, 26 October 2013

Kembali

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah 3x
Bersyukur kita kepada yang Maha Esa atas nikmat Iman Islam yang kite masih kecapi

Dah lama tak post dekat blog ni
Mulut sentiasa mengatakan diri ini sibuk dengan urusan yang tidak akan selesai sehingga akhir hayat iaitu Perjuangan
Tetapi sebenarnya diri ini menipu diri sendiri dengan mengatakan demikian
Mencari alasan yang baik untuk menutup keburukan diri
Diri ini yang tidak tahu untuk menguruskan segala urusan dengan teratur
Sentiasa melakukan sesuatu mengikut hawa nafsu semata-mata
Ya Allah betapa berdosanya diri ini
Seorang kakak yang satu kelas sentiasa ingatkan diri ini bahawa setiap amal kebaikan yang kita lakukan dengan bersungguh-sungguh adalah ibadah
Tetapi diri ini sentiasa alpa dan leka
Mencari alasan untuk melepaskan diri

Ya Allah!! Kau kuatkanlah diri ini agar tidak tergelincir dari jalan yang telah Engkau tetapkan
Hati ini sentiasa berbolak balik dalam melaksankan segala sesuatu
Diri ini lemah saat duduk berseorangan tanpa teman yang sentiasa berusaha untuk mendekatkan diri kepadaMU Ya Allah
Kurniakan diri ini kesabaran dan kekuatan dalam mengawal hawa nafsu dan nafsu amarah Ya Allah

Alhamdulillah 3x

Luahan hati yang diri ini sahaja yang mengerti

Saturday, 18 May 2013

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum W.B.T

Selawat dan salam atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W

Sekadar renungan bersama...



Saturday, 5 January 2013

KEMATIAN

Tazkirah pendek antara maghrib dan isyak

Bagusnya masih ada dalam kalangan ahli geng surau A yang berfikir mengenai 'adakah kita dapat rasa kematian kita bakal memanggil' daripada pertanyaan itulah yang mencetuskan tajuk 'kematian'. Selain itu, ada  juga yang timbulkan terdapatnya tanda-tanda bagi mereka yang menghampiri kematian tetapi hanya dapat dilihat oleh mereka yang tertentu yang diberi izin oleh Allah seperti alim ulama. Beruntungnya mereka ada juga yang Allah beri petunjuk untuk kita kembali sedar dan berpatah balik ke jalan yang mendekatkan diri dengan Allah Yang Maha Mengetahui. 
Justeru itu, disebabkan kita tidak mengetahui bilanya kita akan mati maka sentiasalah persiapkan diri dengan amalan-amalan yang diperintah oleh Allah sedaya yang mungkin tanpa memikirkan balasannya. Tetapi sampai bilapun sebenarnya amalan kita tidak akan cukup untuk mencapai syurga Allah melainkan dengan Rahmat Allah melalui Doa. Kita hendaklah meminta dengan Allah untuk sampai ke Syurga untuk bertemu Sang Pencipta iaitu Allah Yang Maha Agong 'betapa kerdilnya diri ini yang serba lemah dan hina ini Ya Allah'. 
Kemudian ada juga yang timbulkan 'adakah kita pernah berasa sunyi cuba fikirkan bagaimana sunyi di dalam alam barzakh yang hanya ada malaikat untuk menyoal kita' 'adakah kita terfikir tentang bagaimana ibu ayah, adik beradik yang kita sayang berada dalam kesunyian tersebut' jadi kita hendaklah sama-sama berdoa untuk husnul khotimah supaya malaikat juga mendoakan kita bersama.
Maka dengan itu, kita janganlah bertangguh untuk mengerjakan amal kebaikan, kerana pemikiran yang ingin menangguhkan amal kebaikan adalah datangnya daripada 'hati yang bodoh'. Oleh itu, marilah sama-sama kita ingat-memperingati antaran satu sama lain untuk mencapai husnul khotimah.

Friday, 20 July 2012

ramadhan kareem

bismillahirrahmanirrahim

alhamdulillah ke hadrat ilahi kerana insyaALLAH ramadhan bakal menjelma lagi. 
diri ini merasakan masih terawang-awangan untuk menghadapi ramadhan kali ini. 
ya ALLAH, kau tetapkanlah hati ini yang serba gundah gulana ya ALLAH. 
mengharapkan perhatian daripada MU terhadap diri yang serba hina ini ya ALLAH. 
bersihkan hati ini daripada takabbur, riak, 'ujub, hasad dengki, dendam, iri hati dan sangkaan buruk ya 
ALLAH. 

terangkan hati yang lemah ini ya ALLAH. 
kuatkan diri ini ya ALLAH dalam segala perjuangan untuk mendapat redhaMU ya ALLAH.
wallahua'lam

Wednesday, 4 January 2012

ALLAH MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG

"Wahai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." [QS Az-Zumar, 39:53]

Sahutlah peluang yang telah Allah kurniakan kepada kita.

"Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan dan mengaiaya dirinya, kemudian ia memohon ampun kepada Allah, nescaya ia mendapati Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." [QS An-Nisa', 4:110]

Teruskan rendahkan hati kita dengan memohon ampun kepada Allah.

"Demi Allah, sesungguhnya saya itu memohon keampunan kepada Allah serta bertaubat kepada-Nya dalam sehari lebih dari 70 kali." [HR Bukhari]

"Wahai sekalian manusia, bertaubatlah kepada Allah dan mohonlah pengampunan daripada-Nya, kerana sesungguhnya saya ini bertaubat dalam sehari (sebanyak) 100 kali." [HR Muslim]

Sedangkan Baginda sendiri yang Maksum begitu aktif, apatah lagi kita yang lemah lagi hina yang banyak melakukan dosa.

Peringatan bersama, Wallahua'lam.


Thursday, 29 December 2011

BERSAHABAT kerana ALLAH

KENAPA KITA PERLU BERSAHABAT?
KERANA
SAHABAT SEJATI IALAH SAHABAT YANG DAPAT
 MENGHARUNGI KESUSAHAN DAN KESENANGAN BERSAMA

DI DALAM PERJUANGAN KITA MEMERLUKAN SAHABAT
TANPA SAHABAT KITA AKAN JATUH
 KITA BERSAHABAT KERANA ALLAH 
BERKASIH SAYANG
BENCI 
SEMUA KERANA ALLAH

video

Sunday, 25 December 2011

kesedaran

bismillahirrahmanirrahim

diri ini masih dalam keadaan yang tidak terkawal, masih dalam keadaan yang tidak sedar akan perkara yang berlaku....
diri ini sedar akan kelemahan diri tapi masih tak nak berubah...
merasakan diri ini tidak mempunyai sokongan daripada sesiapa pun...
tidak ada langsung orang yang memahami diri ini...
hanya menyusahkan orang j tau... masih dalam awangan..
siapa yang sebenarnya dapat menolong diri ini???
dalam kepala dah tertulis( pergantungan pada ALLAH yang terutama)
tapi diri ini masih juga lalai dalam beramal kepadaNYA
merasakan berada dalam dosa sentiasa.. ya ALLAH bantulah hamba yang lemah ini...
seperti tidak tahan lagi menghadapi.... diberi peluang tapi tidak dihargai....
sepi...........

Thursday, 24 November 2011

TENTANG CINTA

Dimulakan dengan basmalah...

menarik betul kuliah TANYALAH USTAZ bulan ini dengan tajuk 'tentang cinta'
fenomena biasa yang terjadi dalam kalangan anak muda zaman sekarang ni
ber'couple' perkara biasa yang terjadi walhal budak sekolah rendah sekarang pun dan berpasangan berlainan jantina..hehe memang la berlainan nanti lain pula jadinya
 kita jangan sekali-kali meluahkan perasaan suka atau sayang itu dekat siapa-siapa pun kerna ia hanya akan membuatkan kita lebih menaruh perasaan terhadap orang tersebut
jadi kita perlu menahannya dengan penuh DISIPLIN itu yang penting sebenarnya
nak melupakan perasaan tersebut kita hendaklah menyibukkan diri kita dengan kerja-kerja atau sentiasa mendekatkan diri dengan orang yang soleh atau juga menghadiri majlis-majlis ilmu supaya kita lebih tenang
selain itu, kita juga berpuasa bagi menahan nafsu daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah

lagi satu, kalau kita dah memang nak berkahwin kita mestilah nak restu daripada kedua ibu bapa kita
jadi kita perlu melakukan perkara yang dapat meyakinkan mereka yang kita ni dah layak untuk mendirikan masjid (baitul muslim), ini tidak bangun subuh pun dah gajah nak kahwin apa cer
selain itu, lengkapkan diri kita dulu dengan ilmu kerna itu yang penting
paling utama pelihara AGAMA kita

WALLAHUA'LAM

Thursday, 20 October 2011

KEKUATAN

bismillahirrohmanirrohim

exam dah nak dekat tapi masih tak ready or revise subjects yang masuk exam
macam mane ni???

nak cakap tak cukup waktu, rasanya cukup tapi diri sendiri yang malas nak revise...
macam mane ni????

kawan-kawan semua dah ready, pergi ziarah diorang dekat bilik semua tengah baca buku....tekun semua...diri ni jealous tengok kadang-kadang buat diri ni tertekan dengan sibuk kita, tapi kawan-kawan lain dapat tumpu ke buku kita pergi meeting
macam mane ni?????

jumpa kakak senior cakap kita tak belajar lagi, dia cakap walau sibuk mana pun kena curi masa untuk study juga, curi baca nota....tapi diri ni macam tak reti nak buat benda lain kalau dah tumpu sesuatu kerja
macam mane ni??????

mohonlah KEKUATAN dari ALLAH untuk menyelesaikan segalanya, kembali balik kepada ALLAH kerana  DIA sahaja yang dapat membantu kita dengan syarat kita kena bersungguh-sungguh dan IKHLAS dalam melaksanakan sesuatu pekerjaan......mengadulah pada PENCIPTA kita kembali.....

This video is so cool!

This video is so cool!

Tuesday, 30 August 2011

HARI RAYA

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin buat semua umat Islam
Ramadhan telah meninggalkan kita dan Syawal hadir bagi menggembirakan kita
semoga amalan kita masih dapat dikekalkan dan dipertingkatkan
INSYAALAH

Jangan lupa puasa 6 
seumpama kita berpuasa 1 tahun
wow, nak puasa 30 hari pun susah nak puasa 1 tahun
SUBHANALLAH
ALLAH itu Maha Adil
Mengetahui akan kemampuan hambaNYA


Wednesday, 10 August 2011

KEKUATAN

YA ALLAH KAU CAMPAKKANLAH SEDIKIT KEKUATANMU KEPADA HAMBAMU YANG LEMAH LAGI HINA INI


AGAR HAMBAMU DAPAT ISTIQAMAH DALAM MELAKSANAKAN PERINTAHMU, MEMOHON KEAMPUNAN DARIMU PADA MALAM HARI YA ALLAH DENGAN SEDIKIT KEKUATAN YANG ENGKAU CAMPAKKAN YA ALLAH


DAN JUGA KAU BERILAH KEKUATAN BAGI MENGAWAL NAFSU YANG SENTIASA BERLEBIH LEBIHAN YA ALLAH DI DALAM BULAN RAMADHAN YANG MULIA INI


SESUNGGUHNYA HAMBAMU INI TIDAK MAMPU UNTUK MELAKUKAN APA PUN KECUALI DENGAN IZINMU DAN JUGA KEKUATAN DARIMU YA ALLAH


AMPUNKANLAH DOSA-DOSA HAMBUMU  YA ALLAH..
YA ALLAH, HAMBAMU MOHON PADAMU YA ALLAH..
ENGKAULAH MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENGASIH YA ALLAH..


YA ALLAH..YA ALLAH.. YA ALLAH..









Thursday, 12 May 2011

BAITUL QURRA'

ALHAMDULILLAH

bersyukur tak terhingga kerana dapat juga menghabiskan kitab di pondok
sesuatu yang tak pernah di fikir akal akan mengaji di pondok
bersama rakan-rakan yang lain mendalami dengan lebih mendalam kitab safinatun najah fi ilmil fiqh di pondok
USTAZ SYAUQI BIN ISMAIL merupakan seorang mua'llim di BAITUL QURRA'

 pengajarannya ALHAMDULILLAH dapat diperolehi walaupun hanya seminggu di sini
cara ajarannya yang menarik, membuatkan seronok untuk belajar
walaupun penat

ALHAMDULILLAH

dapat juga selesan kitab panduan sifat 20 puluh
oleh USTAZ ZULKIFLI BIN ISMAIL
hanya beberapa hari mendalami ilmu dengan ustaz
tapi ALHAMDULILLAH dapat juga walaupun sedikit

ustaz seorang yang baik hati tetapi tegas
bersungguh dalam menyampaikan ilmu

INSYAALLAH 

akan bersambung dengan pelajaran yang dituntut dalam pondok





Thursday, 10 March 2011

anak buah pertama, cucu pertama, cicit pertama

itulah munib
seorang bayi yang lahir untuk mujahid yang berani dan berakhlak soleh
INSYAALLAH

semoga dengan kelahiran munib dapat menjadikan keluargaku lebih berharga
INSYAALLAH

akan juga menegakkan ISLAM dengan semangat yang tinggi 
INSYAALLAH

dapat melaksanakan perintah ALLAH dan meninggalkan laranganNYA
INSYAALLAH

semua yang kita hendak lakukan, diikutilah dengan 
INSYAALLAH

mulakanlah pekerjaan dengan 
BISMILLAH

diakhiri dengan
ALHAMDULILLAH

Wednesday, 29 December 2010

detik kepergian nabi muhammad S.A.W

video

sahabat-sahabat sekalian lihatlah betapa sayangnya nabi muhammad s.a.w terhadap kita umatnya
walaupun pada saat-saat akhir nabi muhammad s.a.w tetap pentingkan umatnya 

tetapi kita masih tidak sedar
masih dengan cara hidup yang lalai daripada ALLAH 
SEDARLAH(untuk diri sendiri juga) kita hanya sementara di dunia ini
walhal kekasih ALLAH yang maksum pun dijemputNYA 
apatah lagi kita yang amalannya tak seberapa

FIKIR-FIKIRKANLAH
ALLAH telah mengurniakan akal untuk kita berfikir

SELAWAT dan SALAM untuk junjungan nabi muhammad s.a.w dan para sahabat dan kaum keluarga 
BAGINDA

wallahua'lam

Tuesday, 28 December 2010

seorang waled yang amat penyayang tetapi tegas

bismillahirrahmanirrahim

seorang waled yang telah kembali ke rahmatullah(semoga ALLAH mencucuri rahmat ke atasnya)
waled merupakan seorang yang amat mementingkan ilmiah
ketika anak-anak masih kecil waled telah mengajar mereka mengaji
kemudian dengan contoh-contoh yang waled tunjukkan telah membuat anak-anak sedar akan kepentingan ISLAM

waled tidak kisah anaknya mendapat keputusan yang tidak memuaskan
bahkan masih memberi sokongan terhadap mereka supaya mendapat lebih baik pada masa akan datang
 kerana waled tahu apa itu redha terhadap ketetapan yang telah dikurniakan....

setiap hari waled akan solat jemaah bersama anak-anak dan umi untuk menguatkan ikatan kekeluargaan
walaupun waled telah mengajar mengaji tetapi masih memanggil ustaz datang rumah untuk mengajar anak-anak lebih mendalam lagi tentang AL-QURAN

kemudian waled telah dikurniakan seorang anak yang boleh dikatakan cerdik kerana 
anaknya ini cepat belajar
terus membaca AL-QURAN bersama abang dan kakaknya walaupun masih kecil
anaknya yang seorang ini berlainan daripada yang lain
lebih mengikut kepala sendiri(suka memberontak)
tetapi waled tetap sabar menghadapinya

kemudian anaknya ini perlu memasuki asrama tetapi dia tidak mahu
waled pun berbual secara berdua dengan anaknya sehingga membisukan anaknya dengan kata-kata yang sungguh menyayat hati sehingga mengalirkan air mata seorang yang keras kepala

waled mempunyai cara tersendiri untuk mengajar anak-anaknya
dengan akhlak yang ditunjukkan membuat si anak sedar akan kehidupan yang bermakna
alhamdulillah
si anak kini berada di peringkat universiti
diharapkan anak dapat mencontohi apa yang telah waled lakukan
seperti 
yang FARDHU jangan ditinggalkan
membaca AL-QURAN serta maksudnya
solat JEMAAH
menikmati NIKMAT yang telah dikurniakan dengan sebaiknya(anggota,otak)
irat silaturrahim dengan MENZIARAHI keluarga, sahabat(jauh @ dekat)
MEMBANTU mereka yang memerlukan(duit, tenaga)
SABAR dalam menghadapi liku-liku kehidupan
ISTIQAMAH dalam amalan

wallahua'lam.......



Friday, 24 December 2010

dimulakan dengan basmalah

mencipta blog yang baru untuk kegunaan yang baru dan lebih berfaedah diharapkan
apa yang dapat dikongsikan sekarang ini ialah.....
apa erti seorang sahabat???
sekiranya anda telah menyatakan anda sahabat seseorang maka
anda telah bersedia untuk bersusah bersama dengannya

apa yang kita nampak sekarang ini ialah
berkawan ketika senang sahaja
apabila dalam kesusahan kita ditinggalkan
kenapa perkara ini terjadi???

pada pendapat saya ia terjadi kerana
tiada ukhuwah yang utuh di antara kita
bersahabat kerana kesenangan bukan kerana ALLAH
oleh itu, ia tidak jelas fungsi kita sebagai sahabat

wow,,,seriusnya saya tulis(perasan jer)
kerana ukhuwah itu sesuatu yang penting
yang insan sekarang terlupa....
pikir2kanlah(peringatan untuk diri sendiri juga)